Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli zaprasza w niedzielę 15 lipca w godzinach 11.00 – 17.00 na plenerową imprezę prezentującą kulinarny pejzaż regionu lubuskiego. Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca oraz zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.” W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia na dzisiejszej Białorusi skąd po wojnie przybyło w lubuskie wiele rodzin.
Program na scenie:
Godz. 10.50 – Występ sygnalistów
Godz. 11.00 – Przywitanie gości, widzów.
Konferansjerzy :- Małgorzata Wower, Jerzy Skrzypczak
Godz. 11.10 – 11.25 – Lekcja folkloru Polski – Lubuski ZPiT
Godz. 11.30 – 11.50– Lekcja folkloru Macedonii
11.50 – konkurs z udziałem publiczności
Godz. 11.55 – 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji
Godz. 12.20 – 12.40 – Lekcja folkloru Serbia
Godz. 12.45 – 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii
Godz. 13.10 – 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki
Godz. 13.30 – rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli”
14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową – Prowadzi Michał Kiszowara
15.15 – 15.30 – występ zespołu „Mycielinianki”
15.30 – ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji
15.45 – występ zespołu „Kryniczeńka”
DZIAŁANIA W TERENIE:
Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych przez zespoły:
10.30 – 14.30 – Polska LZPiT
11.15 – Serbia
11.30 – Indonezja
12.00 – Bułgaria
12.30 – Polska „Hulajniki”
13.00 – Macedonia
– inne:
14.00 – degustacja ziemniaków z parnika
11,00- 17,00 – racuchów
11,00 – 17,00 – herbatek ziołowych
11,00 – 16,00 – pokazy kulinarne poleskie
11,00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej
Warsztaty i pokazy:
13.00 /Chata z Królowa/ „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA.
11.00 – 17.00 – lepienia pierogów, Grażyna Dereń
13.00 i 16.00 – wyrób masła, – Urszula Sudakiewicz
11.00 – 17.00 – ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda
11.00 – 17.00 – mielenia mąki – Marta Pohrebny
12.00, 13,00, 14,00, 15,00 – pieczenia chleba,
11,00 – 17,00 – warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz
Wstęp na wydarzenie 8zł/os.