Kulinarnie w Ochli. Pokażą smaki regionu i kulturę z całego świata (PROGRAM)

0
1196

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli zaprasza w niedzielę 15 lipca w godzinach 11.00 – 17.00 na plenerową imprezę prezentującą kulinarny pejzaż regionu lubuskiego. Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca oraz zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.” W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia na dzisiejszej Białorusi skąd po wojnie przybyło w lubuskie wiele rodzin.

 

Program na scenie:

Godz. 10.50 – Występ sygnalistów

 

Godz. 11.00 – Przywitanie gości, widzów.

Konferansjerzy :- Małgorzata Wower,  Jerzy Skrzypczak

 

Godz. 11.10 – 11.25 – Lekcja folkloru Polski – Lubuski ZPiT

Godz. 11.30 – 11.50– Lekcja folkloru Macedonii

11.50 – konkurs z udziałem publiczności

Godz. 11.55 – 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji

Godz. 12.20 – 12.40 – Lekcja folkloru Serbia

Godz. 12.45 – 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii

Godz. 13.10 – 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki

Godz. 13.30 – rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli”

14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową – Prowadzi Michał Kiszowara

15.15 – 15.30 – występ zespołu „Mycielinianki”

15.30 – ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji

15.45 – występ zespołu „Kryniczeńka”

 

DZIAŁANIA W TERENIE:

Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych  przez zespoły:

 

10.30 – 14.30 – Polska LZPiT

11.15 – Serbia

11.30 – Indonezja

12.00 – Bułgaria

12.30 – Polska „Hulajniki”

13.00 – Macedonia

– inne:

14.00 – degustacja ziemniaków z parnika

11,00- 17,00 –  racuchów

11,00 – 17,00 – herbatek ziołowych

11,00 – 16,00 – pokazy kulinarne poleskie

11,00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej

 

Warsztaty i pokazy:

13.00 /Chata z Królowa/ „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA.

11.00 – 17.00 – lepienia pierogów,  Grażyna Dereń

13.00 i 16.00  – wyrób masła, – Urszula Sudakiewicz

11.00 – 17.00 – ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda

11.00 – 17.00 –  mielenia mąki – Marta Pohrebny

12.00, 13,00, 14,00, 15,00 –  pieczenia chleba,

11,00 – 17,00 –  warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz

 

Wstęp na wydarzenie 8zł/os.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here