- To wydarzenie minęło.
Probiotyki w kuchni dla zdrowia i urody- kiszonki | VEGA MUNDI
18 lutego 2017 o godzinie 16:00 - 19:00
Kiszonki warzywne – warsztaty
ZABIERZCIE ZE SOBĄ SŁOIKI poj 0,5 lub 0,7 litra
Tradycje i techniki kiszenia z Rosji, Ukrainy, Kaukazu i Korei
Kiszenie i fermentacja przeżywają swój renesans. My znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A kisić można prawie wszystko. Konserwacja żywności poprzez fermentację przedłuża trwałość i to bez udziału sztucznych czy szkodliwych substancji chemicznych.Przedłużenie trwałości produktów spożywczych za pomocą fermentacji, nie tylko je utrwala, ale także nadaje nowy, ciekawy smak oraz cenne wartości odżywcze. Warto więc samodzielnie przygotowywać swoje kiszonki.
Ponadto kiszonki to samo zdrowie:
– to naturalne probiotyki
– poprawiają odporność
– ułatwiają trawienie
– są skutecznym wsparcie przy kuracjach antybiotykowych, po rozstroju żołądka
– ułatwiają przyswajalność wielu składników odżywczych
– odchudzają
– poprawiają nastrój
– upiększają
– smakują!
Warsztat rozpoczniemy degustacją różnych kiszonek warzywnych przygotowanych wg. różnych technik
Podczas warsztatu dowiecie się :
– co i jak kisić, jak przechowywać kiszonki
– o zdrowotnych właściwościach produktów fermentowanych
– o różnych technikach fermentacji (solanka, w soku własnym, pasta, inne startery)
– dlaczego warto fermentować zboża, orzechy i rośliny strączkowe
Na warsztacie poznacie techniki kiszenia z różnych zakątków świata. Wspólnie zrobimy 5 kiszonek, przygotowanych różnymi technikami, które zabierzecie do domu:
– kresowe/ukraińskie kryżałki
– koreańską kim chi
– gruzińskie kalafiory
– kiszonkę wielowarzywną
– kiszoną marchewkę
Godzina
czas trwania: 3 h
Koszt: 160 zł
w cenie: degustacja, produkty na przygotowanie kiszonek do zabrania do domu oraz skrypt z przepisami
Warsztaty prowadzi Iwona Grabowska z Kolektywu Vega Mundi. Pasjonatka kulinariów, ziół, dzikich roślin jadanych i fermentacji. Inspiruje się roślinną kuchnią z różnych zakątków świata bazując na produktach lokalnych i sezonowych. Trenerka i organizatorka wielu projektów edukacyjnych i wydarzeń kulinarnych. Tajniki fermentacji zgłębia od wielu lat, zafascynowana tradycjami z Kaukazu, Rosji, Kresów i ostatnio Korei. Eksperymentuje z zapałem z fermentowanymi „serami” dla wegan na bazie fermentowanych orzechów, nasion i zbóż. Jej twarożek z fermentowanych nasion słonecznika i kiszonych pomidorów wygrał konkurs Dolnośląskiego Slow Food’u na wegańskie przetwory w 2015 r.
Zapraszamy na profil kolektywu Vega Mundi na FB www.facebook.com/
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.
Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.
Info:
501 245 218
506 048 506
ZAPRASZAMY SERDECZNIE!