- To wydarzenie minęło.
Kuszenie kiszeniem
19 sierpnia 2017 o godzinie 15:00 - 18:00
Kiszenie, jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, wraca do mody i do łask.
Każdy jadł – a może i robił – kiszone ogórki czy kapustę, ale kisić można (prawie) wszystko. I wcale nie jest to bardzo skomplikowane.
Kiszonki to jedyne przetwory, w których zawartość witamin jest wyższa niż w produktach wyjściowych. I jest w nich coś jeszcze – dobre bakterie, wpływające korzystnie na cały organizm.
Teraz możesz się nauczyć, jak robić je w domu!
Podczas warsztatów:-
– dowiesz się, co to jest fermentacja i jak można ją wykorzystać w kuchni, dla smaku i dla zdrowia,
– spróbujesz kiszonych warzyw
– poznasz kilka metod kiszenia
– wraz z innymi uczestnikami zrobisz własną kiszonkę i zabierzesz ją do domu wraz z instrukcją, jak się nią opiekować 🙂
Będzie kolorowo, pachnąco, rodzinnie.
Cena:
40 zł osoba dorosła, 10 zł dziecko powyżej lat 4
Dzieci poniżej lat 4 bezpłatnie.
Studenci 30 zł
Bilet rodzinny 60 zł
Społeczność Wolnej Szkoły (kadra, dzieci, rodzice) rabat 50%
W cenie również degustacja kiszonek, kawa i herbata, słoiki, świeże warzywa i przyprawy do produkcji kulinarnych cudów 🙂 Każdy uczestnik może wziąć słoik z kiszonką do domu.
Zapisy: pracowniasps@gmail.com lub 509097716 do 11 sierpnia (piątek).
Wpłaty przelewem na konto.
Liczba miejsc ograniczona 🙂
Podajcie info przyjaciołom i znajomym!