W Zielonej Górze restauratorzy będą sprzedawać nadwyżki w przystępnej cenie

2
7311
Gastro Protest Zielona Góra
fot. ZielonaNews.pl

Od dziś mieszkańcy Zielonej Góry stali się częścią społeczności Pogromców Marnowania Jedzenia dzięki Too Good To Go! – W aplikacji dostępne są już pyszne paczki-niespodzianki z zielonogórskich restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni, które oferują restauratorzy na skutek wystąpienia nadwyżek. A to wszystko po to, by uratować posiłki, których nie udało się sprzedać danego dnia – informuje Karolina Woźniak z biura prasowego Too Good To Go.




Te restauracji uczestniczą w akcji walki z marnowaniem jedzenia

Każdy może walczyć z marnowaniem żywności i upolować wartościową paczkę w przystępnej cenie. – Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się: Grape Town Hotel, Wino i Grano restauracja, Hades – pub&bar, Chatka Małgorzatki, Lunch Bistro, Cafe Kratka, Trzy Strofki, Indian Spices, Fit Cake Zielona Góra Makowa, Zdrowie na widelcu, Bazylia i Tymianek, Pizzeria Artystyczna, ForRest Hotel & Restaurant, Charlotta Cafe, Catering Palce Lizać, Chinkalnia restauracja gruzińska, Chicken & Kebab, American Pizza Express, Frytki Belgijskie Zielona Góra, Browar i Restauracja Haust Zielona Góra, Cukier Projekt, Cosmos Greek Food & Coffee, KARMEL kawiarnia – cukiernia, Amon Delikatesy, Zdrowy Bochen, JURAS żywność ekologiczna, Zielono Nam – delikatesy ekologiczne – informuje K. Woźniak.

Aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia




Długo wyczekiwana, rewolucyjna aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia wreszcie oficjalnie wystartowała w Zielonej Górze. – W regionie działa już Too Good To Go, dające szansę na uratowanie wielu smacznych posiłków. Od kilku lat mieszkańcy bardzo chętnie korzystają z jadłodzielni dzieląc się nadwyżkami. Idea niemarnowania spotkała się z tak dużym entuzjazmem, że wciąż poszukiwane są nowe lokalizacje, gdzie zostaną umieszczone lodówki społeczne – informuje K. Woźniak.

Too Good To Go w Zielonej Górze




Od teraz mieszkańcy miasta zyskali kolejną możliwość, a restauratorzy okazję, aby zapoznać szersze grono klientów ze swoją ofertą. Too Good To Go to narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi lokalami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. – Aplikacja pomaga nie tylko zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, aby ograniczać straty i zyskać nowych klientów.
Zielona Góra dołącza do Too Good To Go! Od dzisiaj grono Pogromców Marnowania Jedzenia powiększa się o mieszkańców miasta. Jestem pewna, że zrobimy wiele dobrego dla idei niemarnowania żywności i wspólnie uratujemy tony pysznego jedzenia. – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go – wyjaśnia K. Woźniak.

Zielona Góra to już kolejne miasto na mapie Polski, gdzie można uratować przepyszne posiłki. Z Too Good To Go można również korzystać w Gorzowie Wielkopolskim, Płocku, Radomiu, Białymstoku, Opolu, Olsztynie, Elblągu, Toruniu, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Bielsku – Białej, Wrocławiu, Łodzi, Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Szczecinie i Poznaniu.

Wyrzucanie żywności




Warto przypomnieć, że problem wyrzucania żywności dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach projektu PROM, rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu, z czego aż 92 kg w polskich domach – czyli zawrotne 60%. Na całym świecie w każdej sekundzie 51 ton jedzenia ląduje w koszu, co nie jest bez znaczenia dla środowiska. Produkcja każdego produktu żywnościowego zużywa określoną ilość wody i energii. Wraz z wyrzucanym posiłkiem marnujemy również naturalne zasoby naszej planety oraz narażamy ją na niepotrzebną emisję CO₂. Aż 8%-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.
Każda uratowana paczka-niespodzianka, to ekwiwalent 2,5 kg niezmarnowanej emisji CO2. W ciągu dwuletniej działalności użytkownicy aplikacji uratowali ponad 2 000 000 posiłków, nie marnując tym samym 5000 ton CO2e. To tyle ile wyemitowałby samolot, wykonując 4500 lotów z Warszawy do Nowego Jorku.
Aby dołączyć swój biznes do rewolucji w niemarnowaniu, wystarczy wejść na stronę: https://toogoodtogo.pl/pl/business

Źródło: materiały prasowe

PODZIEL SIĘ

2 KOMENTARZE

  1. przeciez juz od przynajmniej 1.5 roku ta aplikacja dziala w zielonej gorze… jedynie w ostatnim czasie dodano wiecej miejsc

  2. Neguję od razu ten pomysł.Nikt nie zagwarantuje mi , że to co znajdę w tej paczce nie będzie pozostałością z talerzy.
    Najlepszym przykładem niech będzie niezjedzone danie z zeszłego weekendu z pewnej restauracji.W daniu tym trafiło się szkło

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here