„Dobre, smaczne bo Lubuskie”. Zapowiada się pyszna impreza w Ochli (PROGRAM)

0
1351
U progu jesieni w Ochli
fot. ZielonaNews.pl

W niedzielę 18 lipca zapowiada się pyszna impreza w OChli pod hasłem „Dobre, smaczne bo Lubuskie”. – Prezentowane będą potrawy związane z dziedzictwem kulturowym mieszkańców naszego regionu. Uruchomione zostaną zabytkowe piece, w których przygotowywane będą potrawy – informuje organizator.

Impreza odbędzie się w zabytkowej przestrzeni plenerowej Muzeum. Zaprezentowane zostaną wina regionalne, wyroby z dziczyzny i specjały z gospodarstw agroturystycznych, swoje stoiska przygotują również lubuscy winiarze. Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła ludowego i artystycznego oraz występy zespołów folklorystycznych. Wstęp płatny wynosi 8zł.

Program imprezy „Dobre, smaczne bo lubuskie”

18 lipca 2021, w godz. 11.00- 16.00

W programie:

Scena

11.00 – Rozpoczęcie imprezy, powitanie gości

11.10 – 11.40 – Występ Zespołu „DeLuxe”

12.00 – rozpoczęcie konkursu grillowego

12.00 – 12.30 –  Występ Zespołu „Drewno”

13.00 – 13.40 – Występ Zespołu „Modry Len”

14.00 – 14.30  –  Występ Zespołu „Marzenie”

14.30 – zakończenie konkursu grillowego, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród

15.00 – 16.00 – Występ Zespołu „Bajer”

16.00 – Zakończenie imprezy

Między występami zespołów odbędą się konkursy i prezentacje wystawców.

W plenerze:

11.00- 16.00 –  warsztaty pierogowe Grażyny Dereń – kuchnia w chacie z Królowa

11.30 ,  13.30  – warsztaty piernikowe Ewy Kiszowara –  sala ekspozycyjna w Leśniczówce

11.00,    12.00,    13.00,     14.00,  15.00  – warsztaty rzeźbienia w warzywach Hanny Najdowskiej – chata z Zajączka

11.00,  12.00,  13.00,   14.00,   15.00 – „Zabawy z mąką i solą” warsztaty z masy solnej – zagroda z Krobielewa

11.00,  12.00,   13.00,   14.00, 15.00 –   warsztaty  tworzenia mieszanek chlebowych Marty Pohrebny – izba w chacie z Królowa

11.00, 12.00,  13.00,  14.00,  15.00 –  warsztaty wyplatania z wikliny papierowej- zagroda z Marcinowa

11.00 – 16.00  –  wypiek chleba w piecu chlebowym-  zagroda z Mariankowa

11.00 – 16.00 –  przetwórstwo ziarna – zagroda z Mariankowa

12.00,   14.00 –   degustacja parowanych ziemniaków – zagroda z Mariankowa

11.30,   13.30 –  ubijanie masła- zagroda z Mariankowa

11.00 – 16.00 –   zaułek myśliwski- degustacja potraw z dziczyzny- plac przy wieży winiarskiej

11.00- 16.00 – wypiek i degustacja racuchów – chata z Pszczewa

11.00 – 16.00  –  wypiek podpłomyków – zagroda z Mariankowa

11.00 – 16.00 –  „Warsztaty z potraw jarskich” / degustacja potraw z kociołka – Mateusz Gruszka – zagroda z Mariankowa

12.00 – 14.30  – II edycja Konkursu grillowania  –  zagroda z Mariankowa

11.00 – 15.00 – Konkurs na: 1) Najpiękniejsze stoisko,  2) Barwną osobowość,   3) Najciekawszy produkt imprezy

Informacje

Zgłoszenia dla grup zorganizowanych oraz działań artystycznych: j.rybinska@muzeumochla.pl

Zgłoszenia dla wystawców na targi: targi@muzeumochla.pl

Formularz zgłoszenia i regulamin na targi (kliknij i pobierz):

Karta zgłoszenia dla wystawcy. Jarmark “Dobre, smaczne bo Lubuskie”

Regulamin dla wystawcy. Jarmark “Dobre, smaczne bo Lubuskie”

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here