Zielona herbata – jakie ma właściwości?

0
137
fot. materiały prasowe

Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim wśród osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jest doceniana ze względu na swoje walory smakowe oraz cenne właściwości. Co warto wiedzieć na temat picia zielonej herbaty?

Właściwości zielonej herbaty są doceniane od wieków. Dawniej była popularna przede wszystkim w Chinach i Japonii, obecnie jest ceniona na całym świecie. Ma łagodny smak, dzięki czemu przypadnie do gustu wielu osobom. Podczas produkcji liście herbaty są poddawane fermentacji tylko w niewielkim stopniu, dzięki czemu zachowuje ona swoje właściwości. Uważa się, że wspiera odchudzanie, oczyszcza z toksyn, ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Warto więc włączyć ją do swojej codziennej diety.

Co trzeba wiedzieć o zielonej herbacie?

Zielona herbata powstaje z liści chińskiej herbaty Camellia sinensis, która jest obecnie uprawiana w wielu krajach świata. Wyróżniamy wiele rodzajów zielonej herbaty. Różnią się one smakiem i właściwościami. Szczególnym uznaniem cieszy się matcha, która powstaje ze sproszkowanych listków herbaty. Jedną z najpopularniejszych herbat zielonych jest sencha, która wyróżnia się delikatnym, świeżym smakiem. Poprawia ona koncentrację i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Mocniejszy smak ma natomiast bancha, którą można parzyć w temperaturze wyższej niż inne herbaty zielone. Ogromne znaczenie mają warunki uprawy herbaty, ponieważ to one decydują o jej właściwościach i walorach smakowych. Zielone herbaty są poddawane obróbce maksymalnie godzinę po zerwaniu, zanim zaczną fermentować, dzięki czemu zachowują większość swoich cennych właściwości.

Jakie właściwości ma zielona herbata?

Herbata zielona zawiera mnóstwo związków bioaktywnych, wśród których wyróżniamy przede wszystkim polifenole, takie jak flawonoidy i katechiny. Mają one właściwości antyoksydacyjne i mogą stanowić około 40% masy suchych liści. W składzie zielonej herbaty znajdują się też garbniki, kofeina, taniny, aminokwasy, chlorofil, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Ze względu na jej skład regularne picie zielonej herbaty może pozytywnie wpłynąć na organizm. Uważa się, że zielona herbata:

  • wspiera odchudzanie – przyspiesza przemianę materii i proces spalania tłuszczu,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia – chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą, czy chorobą wieńcową,
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL,
  • może wykazywać działanie antynowotworowe,
  • wspomaga pamięć i koncentrację,
  • przeciwdziała zmęczeniu,
  • chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem,
  • pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • łagodzi stany zapalne.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Aby zachować walory smakowe i cenne właściwości naparu, trzeba pamiętać o prawidłowym zaparzaniu zielonej herbaty. Przede wszystkim nie należy zalewać suszu wrzątkiem, ponieważ powoduje to utratę wielu cennych właściwości i negatywnie wpływa na smak. Zieloną herbatę należy zalać wodą o temperaturze między 60 a 90 stopni – wszystko zależy od konkretnego gatunku, warto więc sugerować się opisem na opakowaniu. Jeśli nie mamy pewności, co do temperatury wody, warto po prostu odczekać 3-4 minuty po jej zagotowaniu. Herbatę należy parzyć około 2 minut. Dłuższe parzenie może spowodować, że napar stanie się gorzki. Warto pamiętać, że krótsze parzenie wzmaga pobudzające działanie herbaty, natomiast przy dłuższym parzeniu osiągniemy skutek odwrotny – herbata zadziała uspokajająco. Warto włączyć zieloną herbatę do swojej diety, aby skorzystać z jej cennych właściwości.

Picie zielonej herbaty korzystnie wpływa na organizm, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Przeciwdziała ona zmęczeniu i poprawia koncentrację, dzięki czemu może poprawiać samopoczucie podczas wykonywania codziennych obowiązków. Aby zachować wszystkie właściwości, należy pamiętać o prawidłowym parzeniu zielonej herbaty, a przede wszystkim o tym, aby nie zalewać jej wrzącą wodą. Dzięki temu docenimy jej walory smakowe i zdrowotne.

Artykuł sponsorowany 

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here