Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Nasze kulinarne dziedzictwo

12 sierpnia 2018 o godzinie 09:30 - 15:00

W niedzielę 12 sierpnia w godzinach 9.30 – 15.00 zapraszamy do Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli („zagroda kamienna”) na XVIII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów.” Jest to otwarte wydarzenie z atrakcjami, na którym komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa.
Program:
09:30 – Występ kapeli „Bajer”
10:00 – Uroczyste rozpoczęcie finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
10:30 – Występ kapeli „Bajer”
11:00 – Pokaz kulinarny „Kuchnia lubuska – śliwki, jabłka, borówki: w knedlach”
12:00 – Konkursy z udziałem publiczności: obieranie jabłka na najdłuższą skórkę, pestkowanie śliwek na czas, rozpoznawanie przypraw, nawlekanie makaronu na nitkę, nalewanie soku do butelki łyżką
12.30 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC
14.00 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC
14.30 – Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczanie nagród dla laureatów Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
15.00 – Zakończenie imprezy.
Ponadto degustacje grochówki, knedli i bigosu, ognisko z kiełbaskami oraz Twój Zielony Targ.

Organizatorzy: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Szczegóły

Data:
12 sierpnia 2018
Godzina:
09:30 - 15:00
Kategorie Wydarzenie:
,

Miejsce wydarzenia

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli
Muzealna 5 + Google Map
Zobacz witrynę: Miejsce wydarzenia

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here