Jakie wybrać urządzenia chłodnicze do gastronomii?

1
85
urzadzenia-chlodnicze-dla-gastronomii
fot. materiały prasowe

W gastronomii urządzenia chłodnicze zaliczają się do podstawowych elementów wyposażenia. Bez nich trudno zachować świeżość produktów spożywczych, która wpływa nie tylko na zysk, ale także na zmniejszenie strat. Ich wymiar, formę czy parametry można dopasować do indywidualnych potrzeb. Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń chłodniczych do gastronomii?

Lokale gastronomiczne w zdecydowanej większości muszą być wyposażone w urządzenia chłodnicze. Ich forma uzależniona jest od charakteru zaopatrzenia. Najczęściej używa się stołów i szaf chłodniczych, jednak wiele lokali wykorzystuje również witryny.

Urządzenia chłodnicze do gastronomii

Urządzenia chłodnicze to profesjonalny sprzęt, którego sprzedażą zajmują się wyspecjalizowane firmy. Modele różnią się od siebie przeznaczeniem i parametrami. Do wyboru są najczęściej:

  • Stoły chłodnicze i mroźnicze – ich wymiary powinny być dostosowane do dostępnego miejsca. Parametry stołów różnią się od siebie w zależności od przeznaczenia. Stoły mogą mieć drzwi, szuflady lub być wyposażone w dodatkowe funkcje np., automatyczne odszranianie.
  • Szafy chłodnicze – wyglądem przypominają lodówki, jednak cechują się dużą pojemnością. Drzwi szafy mogą być metalowe (modele mrożące, wymagające utrzymania niskich temperatur) lub przeszklone (modele chłodnicze, do eksponowania towaru).
  • Zamrażarki skrzyniowe – różnią się nie tylko wymiarami, ale i typem pokrywy np. klapowa, przesuwana, pełna lub przeszklona. Rodzaj zamrażarki powinno się dopasować do ilości wolnego miejsca nad sprzętem.
  • Witryny – urządzenia chłodnicze ekspozycyjne (do prezentacji towaru) lub chłodnicze (do przechowywania żywności). Taki sprzęt może występować również w formie otwartego regału.
  • Urządzenia specjalnego przeznaczenia np. schładzarki szokowe, których zadaniem jest bardzo szybkie zamrożenie żywności.

Urządzenia chłodnicze można też zamawiać w specjalnych punktach, przykładowo u dystrybutora SAS Spółka z o.o. Sp. k., ul. Chmielna 15, 65-261 Zielona Góra. Korzystając z usług takiej firmy, można liczyć na fachowe doradztwo specjalistów w doborze modelu spełniającego określone wymagania.

Na co zwracać uwagę przy wyborze urządzenia chłodniczego?

Duża różnorodność modeli i ich parametrów utrudnia wybór odpowiedniego urządzenia. Oto cechy, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie sprzętu chłodniczego:

  • Wymiary odpowiednie do ilości dostępnego miejsca;
  • Pojemność urządzenia;
  • Zużycie energii, które wpływa na koszty eksploatacji;
  • Zakres temperatury urządzenia, który powinien być dopasowany do rodzaju przechowywanej żywności;
  • Rodzaj chłodzenia – dynamiczne (szybkie chłodzenie produktów) lub statyczne (cieplejsze powietrze u góry, zimniejsze na dole);
  • Producent, najlepiej znana marka np. BARTSCHER lub STALGAST;
  • Przydatne funkcje np. regulacja temperatury, wyświetlacz itp.

PODZIEL SIĘ

1 KOMENTARZ

  1. Zawsze przy takich wyborach lepiej wykorzystać wiedzę specjalistów, którzy doradzą jakie AGD i meble dobrać czy to do domu czy do małej gastronomii. W przypadku swojego mieszkania korzystałem z porad Pana z Max Kuchnie, sam raczej nie dobrałbym wszystkiego zwłaszcza że rozmiar niektórych sprzętów podawany na etykiecie niekoniecznie odzwierciedla rzeczywistość, gdy chcesz go wsadzić w otwór wcześniej wymierzony 😉 W gotowej kuchni brakujące 5 mm robi różnice, a nietrafionego sprzętu ciężko się pozbyć.

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here