Spójrzcie, jak wygląda dziś dawna Resursa. Niebawem pojawią się tam studenci (ZDJĘCIA)

0
820

Dawna restauracja, a zarazem Dom Kultury “Resursa” dzięki współpracy miasta i Uniwersytetu Zielonogórskiego przeżywa swoje odrodzenie. Niebawem budynek będzie tętnił życiem akademickim.

Czekamy na wielkie otwarcie

O tym, jak ważną funkcję w dawnej Zielonej Górze pełniła Resursa (plac Słowiański) pisaliśmy przy okazji artykułu o życiu towarzyskim miasta sprzed 100 lat (czytaj: Życie towarzyskie zielonogórzan 100 lat temu). Wprawdzie przez lata zaniedbany budynek dawnej Resursy funkcjonował, ale teraz będzie ośrodkiem życia akademickiego studentów Prawa i Administracji Uniwersytetu Zielonogórskiego. Inwestycja warta nieco ponad 4,2 mln zł została wykonana przez Zakład Remontowo – Budowlany Maciej Jakuboszczak. Remont jest już skończony, ale poza okazjonalnymi uroczystościami, jak chociażby październikowa konferencja konstytucjonalistów, zajęć tam jeszcze nie ma. – Przed rozpoczęciem roku akademickiego sale wykładowe nie były jeszcze wyposażone – wyjaśnia Ewa Sapeńko, rzeczniczka prasowa Uniwersytetu Zielonogórskiego. Do nowych pomieszczeń musi się jeszcze przeprowadzić dziekanat i cała administracja. Zajęcia w dawnej Resursie rozpoczną się prawdopodobnie od przyszłego semestru, czyli pod koniec lutego. Na chwilę obecną studenci prawa i administracji studiują jeszcze w budynku Uniwersytetu Zielonogórskiego. Czekamy na oficjalne otwarcie z udziałem władz miasta.

Przyjemność studiowania

Z pewnością niejeden żak zazdrościć będzie studentom prawa i administracji możliwości studiowania w tak pięknym pomieszczeniu. Sale mają być przystosowane do potrzeb studentów. Znajdzie się tam winda, a ozdoby ścian miały zostać odnowione. Wzmocniono też stalową konstrukcję budynku. Sala balowa, która jest w budynku stanie się aulą mieszczącą 100 osób. Na pierwszym i drugim piętrze będą znajdować się sale wykładowe, do ćwiczeń, seminaryjne. A na samej górze, na strychu będzie wydziałowa administracja.

Spójrzcie, jak z zewnątrz prezentuje się wyremontowany budynek.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here