Składniki:
200 g makaronu penne ( waga przed ugotowaniem)
2 lub 3 ogórki korniszony (średniej wielkości)
100 g szynki gotowanej lub mortadeli
4 czubate łyżki groszku konserwowanego
1 jajko ugotowane na twardo
1/2 łyżeczki od herbaty musztardy
5 łyżek stołowych majonezu ( używam „kieleckiego”, ale może być inny)
sok z ogórków korniszonów w celu zakwaszenia i podniesienia smaku
Przyprawy:
pieprz czarny, szczypta wegety, odrobinka cukru, może być ząbek czosnku (ale niekoniecznie), drobno posiekany świeży koperek
Przygotowanie:
Makaron ugotować i ostudzić. Ogórki korniszony pokroić w słupki lub półksiężyce.
Szynkę lub mortadelę pokroić w słupki lub paseczki. Jajko pokroić w kostkę lub plastry. W miseczce wymieszać: majonez, musztardę, sok z ogórków oraz pozostałe przyprawy. A następnie połączyć wszystkie składniki razem i pozostawić w lodówce.