W poniedziałek na deptaku był spory ruch. Część restauracji nie było otwartych, ale w wielu widać było personel, który przygotowywał lokale do otwarcia.
Otwarcie lokali gastronomicznych w Zielonej Górze
18 maja oficjalnie restauracje, kawiarnie i bary mogą przyjmować gości. Oczywiście lokalu jednak może odbyć się tylko przy zachowaniu odpowiednich zasad. Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.: limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2), dezynfekcja stolika po każdym kliencie, zachowanie 2 m odległości między stolikami (blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m), zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach etc.
Poszerzona strefa letnich ogródków
Przypinamy także, że miasto podjęło decyzję o poszerzeniu strefy letnich ogródków. Niewykorzystane miejsca na deptaku, czyli np. między lampami i donicami oddajemy w użytkowanie właścicielom lokali. Zachowując przy tym wszystkie procedury bezpieczeństwa ruchu dla przejazdu np. wozu strażackiego. Oczywiście takie miejsca zostaną udostępnione bezpłatnie i bez posiadania jakichkolwiek pozwoleń. Pozwoli to na dostosowanie się do obowiązujących obostrzeń – wyjaśniał w ubiegłym tygodniu prezydent miasta Janusz Kubicki (czytaj więcej: Poszerzona strefa letnich ogródków)
Jedni gotowi, inni się wciąż szykują
W poniedziałek widać było, że restauratorzy szykują się na otwarcie. Część lokali już czekała na gości. W innych trwały prace przygotowawcze. Sporo lokali było jeszcze zamkniętych. Nieczynna była część kawiarni, czy barów. Ale przy niektórych, zwłaszcza wieczorową porą, można było zauważyć wielu gości.