Przepis na czekoladę dubajską

0
37
fot, materiały prasowe

Trudno szukać deseru bardziej viralowego niż czekolada dubajska. Co sprawia, że ta tabliczka, chrupka na zewnątrz i kremowo delikatna wewnątrz, stała się obiektem pożądania? Sekret tkwi przede wszystkim w niezwykłym, lecz harmonijnym połączeniu składników i faktur, które zamienia zwykły smakołyk w prawdziwą gastronomiczną przygodę. Kluczem do wyjątkowości dubajskiej czekolady jest kontrast. 

Z jednej strony – gładka, rozpływająca się w ustach wysokiej jakości czekolada (mleczna lub gorzka), która tworzy chrupiącą skorupkę. Z drugiej – wnętrze pełne niespodzianek. I, oczywiście, nie można też zapominać o głównym bohaterze: cieście kataifi (lub kadaifi) w postaci cieniutkich nici, podsmażonych lub upieczonych na złoty kolor. To one nadają deserowi jego charakterystyczną, niezrównaną chrupkość. Całości dopełnia delikatna pasta pistacjowa lub krem, który otula chrupiące nitki swoją jedwabistą konsystencją i intensywnym, orzechowym smakiem.

Tworzymy magię w domu: przepis na czekoladę Dubajską

Czy da się przygotować dubajską czekoladę w domu? Oczywiście! Pamiętaj jednak, że kluczowe jest zdobycie wysokiej jakości składników. Z kolei sam przepis jest bardzo prosty. A jeśli nie masz czasu na gotowanie i chcesz dostać czekoladę “na już”, zajrzyj na stronę tortynabema.pl. We wrocławskiej Tortowni na Bema dubajską czekoladę kupisz od ręki.

Przygotowanie kataifi

Weź około 100-150 gramów ciasta kataifi. Jeśli nitki są zbyt długie, delikatnie połam je palcami. Rozpuść 2-3 łyżki masła i dokładnie wymieszaj z ciastem. Rozłóż kataifi cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż uzyska złoty kolor i stanie się chrupiące. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia

W misce wymieszaj ostudzone, chrupiące kataifi z 150-200 gramami dobrej jakości pasty pistacjowej. Niektórzy dodają łyżkę tahini dla bardziej złożonego smaku. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być gęsta, ale plastyczna.

Temperowanie czekolady

Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (w krótkich interwałach, mieszając) 200-250 gramów dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (zawartość kakao 50-70%). Aby uzyskać idealny połysk i chrupkość, czekoladę warto zatemperować, postępując zgodnie z instrukcjami dla danego rodzaju czekolady.

Składanie czekolady

Weź poliwęglanową lub silikonową formę do tabliczek czekolady. Nałóż cienką warstwę rozpuszczonej czekolady na dno i ścianki wgłębień za pomocą pędzelka lub łyżki. Upewnij się, że nie ma prześwitów. Wstaw formę do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada stężała.

Dodawanie nadzienia

Ostrożnie wyłóż nadzienie pistacjowo-kataifi do wgłębień na pierwszą warstwę czekolady, zostawiając około 2-3 mm wolnego miejsca od krawędzi. Lekko dociśnij nadzienie łyżką.

Następnie zalej nadzienie pozostałą rozpuszczoną czekoladą, całkowicie je pokrywając. Wyrównaj powierzchnię szpatułką lub stukając formą o blat i wstaw formę do lodówki na co najmniej 1-2 godziny (najlepiej na 3-4), aż czekolada całkowicie stwardnieje.

Ostrożnie wyjmij gotowe tabliczki z formy. Twoja domowa czekolada dubajska jest gotowa!

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here