Projekt domu studenckiego przy ul. Szafrana wśród najlepszych w Polsce

0
614
fot. materiały prasowe Uniwersytetu Zielonogórskiego

– Projekt Domu Studenckiego przy ul. Prof. Z. Szafrana w Zielonej Górze autorstwa czwórki studentów architektury na Uniwersytecie Zielonogórskim znalazł się w finale konkursu zorganizowanego przez miesięcznik Builder Polska oraz Stowarzyszenie Producentów Betonów – informuje Ewa Sapeńko, rzecznik Uniwersytetu Zielonogórskiego.




Projekt domu studenckiego. Trudne zadanie, ale podołali

Jak wyjaśnia rzeczniczka UZ zadaniem studentów było stworzenie „Projektu koncepcyjnego architektoniczno-inżynierskiego współczesnego akademika marzeń w wybranej lokalizacji”. Projekt musiał uwzględniać zastosowanie dwóch podstawowych technologii: prefabrykacji betonowej oraz autoklawizowanego betonu komórkowego (ABK).

Finałowy projekt przygotowali: Artur Podgórski, Zbigniew Strenk, Adriana Jasiak, Patrycja Grobelniak pod opieką mgr. inż. arch. Mirosława Strzeleckiego i mgr inż. arch. Agnieszki Wierzbickiej z Instytutu Architektury Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Wśród 10 najlepszych projektów




– Do finału zakwalifikowało się 10 projektów – Grand Prix otrzymał zespół studentów z Politechniki Warszawskiej. Nagroda finansowa dla zwycięskiego zespołu wyniosła 24 tys. zł, natomiast wszystkie zespoły, które zakwalifikowały się do finału otrzymały po 3 tys. zł.  Fundatorem nagród w Konkursie „DWA OBLICZA JEDNA PRZYSZŁOŚĆ” jest Stowarzyszenie Producentów Betonów (konkurs nosi tytuł Dwa oblicza jedna przyszłość betonu komórkowego i prefabrykacji betonowej) – informuje E. Sapeńko. Więcej info: https://www.facebook.com/4YoungEngineers/. Poniżej znajdziecie wizualizację i opis koncepcji architektonicznej i inżynierskiej.

Koncepcja architektoniczna studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego:

Marzeniem autorów jest zachowanie środowiska naturalnego w niepogorszonym stanie dla przyszłych pokoleń. Główną ideą jest maksymalne pozostawienie terenu biologicznie czynnego działki, na której zlokalizowano budynek oraz stworzenie kreatywnej, przyjaznej do życia przestrzeni studenckiej. Obiekt stanowią trzy nadwieszone nad terenem segmenty – dwa przestrzeni wspólnej oraz jeden mieszkalny. Zastosowane wyniesienie budynku pozwoli na zachowanie otwarcia urbanistycznego na istniejącą zabudowę uczelni, naturalne przewietrzanie terenu, a jednocześnie może stać się ikoną kampusu. Jednym z elementów funkcjonalno-formalnych są kinetyczne żaluzje elewacyjne od strony południowej, zabezpieczające wnętrza przed nadmiernym nasłonecznieniem. Na pełnych ścianach budynku zastosowano betonowe płyty elewacyjne. Jako przestrzeń wspólną przewiduje się m. in. pracownie: malarską, modelarską i komputerową; bibliotekę; 2-kondygnacyjne przestrzenie open space sportu i rekreacji oraz przestrzeń integracyjną z barem.

Koncepcja inżynierska:

Budynek zaprojektowano w konstrukcji żelbetowej z zastosowaniem monolitycznych elementów kratownicowo-ramowych. Niższy segment, zlokalizowany od strony ulicy Podgórnej, skonstruowano w układzie kratownic opartych na trzonach komunikacji pionowej, natomiast segment hotelowy w oparciu o dwie żelbetowe ramy, stężone stropami opartymi na trzonach komunikacyjnych.

 

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here