Owoce pigwy – niedocenione na polskim rynku branży przetwórczej

0
320
fot, materiały prasowe

Owoce pigwy w dużej mierze do Polski sprowadzane są z zagranicy, ponieważ uprawa pigwy w naszym kraju raczej ogranicza się do hodowli amatorskiej. Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożywania, ale jak się okazuje, świetnie sprawdzają się w branży przetwórczej.

Pigwa pospolita – uprawa w Polsce

Pigwa pospolita o nazwie rodzajowej Cydonia oblonga, jest mało znanym gatunkiem z rodziny Rosaceae. Uprawiana jest głównie jako krzew lub niewysokie drzewo. Optymalnym do hodowli tej rośliny podłożem, jest gleba żyzna, o odczynie lekko kwaśnym, umiarkowanie wilgotna i stosunkowo ciepła. Ze względu na ostatni czynnik, w Polsce pigwę uprawia się głównie w cieplejszych regionach – nie jest to bowiem roślina mrozoodporna. Gatunek ten powinno sadzić się również w miejscach osłoniętych od wiatrów, aby uchronić roślinę przed przemarzaniem w zimie.

Owoce pigwy i odmiany uprawne – najpopularniejsze

W zależności od wybranej odmiany, owoce pigwy zbiera się we wrześniu i październiku. Owoce pigwy posiadają aromatyczną skórkę i miąższ, co może nadawać różnego rodzaju przetworom wyjątkowy smak. Idealnie nadają się także do żelowania przetworów, wytwarzania galaretek, ponieważ zawierają spore ilości pektyn. Mogą być stosowane w wyrobie nalewek, miodów, win, konfitur, dżemów oraz jako dodatek do wielu innych przetworów.
Do najpopularniejszych odmian pigwy należy odmiana ‘Bereczki’, która wykazuje się obfitym plonowaniem i dużymi owocami. Popularna jest także odmiana ‘Ursynowska’ czy ‘Leskovacka’, które idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory.

Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy

Pigwa zawiera ogromne pokłady witamin (głównie witaminy C – 15 mg w 100 g) oraz pierwiastków mineralnych, które wpływają m.in. na odporność. W okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do czynienia ze wzmożonym ryzykiem przeziębień, zawarte w pigwie witaminy z grupy B, również mogą wspomagać odporność. Ponadto przez cały rok nasz organizm może wzmacniać wapń, potas, fosfor, miedź czy żelazo, które znajdują się w składzie tego owocu. Dlatego też współczesna fitoterapia zaleca, aby spożywać pigwę w postaci soków z dodatkiem miodu.
W 100 g owoców pigwy znajduje się:

  • Wartości odżywcze: 57 kcal; 0,40 g białka; 0,10 tłuszczu; 15,30 g węglowodanów; 1,9 g błonnika
  • Witaminy: 15.0 mg witaminy C; 0,020 mg tiaminy; 0,030 mg ryboflawiny; 0,200 mg niacyny; 0,040 mg witaminy B6; 3 µg kwasu foliowego; 40 IU witaminy A
  • Minerały: 11 mg wapnia; 0,70 mg żelaza; 8 mg magnezu; 17 mg fosforu; 197 mg potasu; 4 mg sodu; 0,04 mg cynku.
    Źródło informacji na temat składu owoców pigwy: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Właściwości lecznicze pigwy – nie tylko na przeziębienie!

 

Pome Fruit Quince Quince Fruit Yellow Fruit Fruits

Poza zbawiennym wpływem na odporność organizmu, pigwa może być stosowana także w leczeniu refluksu i zgagi. Łagodzi niestrawności, pomaga w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. Zalecana jest także w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego czy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Zarówno owoce pigwy, jak i jej nasiona, wpływają pozytywnie na trawienie i przemianę materii – dlatego też często stosowane są jako suplement diety. Wzmacniają poza tym wątrobę – mogą więc być spożywane także przez osoby, które przyjmują regularnie leki.
Niewiele osób wie, że cenne właściwości posiadają także pestki pigwy – z nich można przygotować nalewkę (pestkówkę) lub zastosować jako wyciąg do herbaty.

Pigwa w przetwórstwie – dlaczego nie korzystamy z polskich zbiorów?

Niestety w polskim przetwórstwie wykorzystywanie pigwy jest rzadkie i raczej stosowane amatorsko. Obecnie większe nasadzenia gatunku można spotkać w krajach bałkańskich czy cieplejszych rejonach Rosji i Ukrainy. Być może problem wynika z drastycznego spadku cen skupu owoców do przetwórstwa – na ten temat wypowiadał się m.in. Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej kilka lat temu.

Jak czytamy w źródle stanowiska, proponowane wówczas ceny za owoce są bardzo niskie w stosunku do kosztów produkcji. Co więcej, w niektórych przypadkach ceny skupu nie pokrywają nawet inwestycji w produkcję i późniejszych zbiorów. ZSRP od dawna apeluje o podjęcie współpracy między osobami zajmującymi się uprawą owoców, a przemysłem przetwórczym, na zasadzie długofalowych umów kontraktacyjnych (źródło informacji: Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej). Między innymi z powyższych powodów polskim plantatorom nie opłaca się hodować nie tak łatwej w uprawie pigwy, tym bardziej, że jest to roślina nie do końca przystosowana do naszego klimatu. Nakłady inwestycyjne często przekraczają zyski.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here