Mity o burgerach – obalamy najpowszechniejsze!

0
100
fot. materiały prasowe

Już wiele lat temu utarło się przekonanie, że fast foody są niezdrowe, ale czy tak zwane szybkie jedzenie jest naprawdę takie złe w każdej postaci? Warto opisać przykład burgerów, wokół których krąży wiele mitów. Te, które wykonane są z wysokiej jakości wołowiny, z porcją świeżych warzyw nie mają przecież nic wspólnego ze śmieciowym jedzeniem. W tym artykule przedstawimy i obalimy najpowszechniejsze mity o burgerach!

Czy burger jest fast foodem?

Pierwszym mitem, jaki obalamy to ten, w którym ludzie mówią, że burger to fast food. Błąd! Buerger to slow food. Na czym polega różnica. Przede wszystkim dania typu fast food są przygotowywane na szybko, często też na najniższych kosztach produkcji. Olej, w którym smażone są frytki zwykle wymieniany jest rzadziej. Podczas podgrzewania go kolejny raz wytwarzają się z niego szkodliwe związki rakotwórcze. Ponadto tłuszcze obecne w fast foodach podnoszą poziom cholesterolu, a wysoka obecność soli sprawia, że dania tego typu są mało sycące i na dodatek uzależniające. Na szczęście, burgery, które oferuje PasiBus w Kaliszu nie mają kompletnie nic wspólnego z wyżej opisanymi fast foodami. Przygotowanie prawdziwego, o niepowtarzalnym smaku burgera to długotrwały proces. Świeże składniki, mięso z najlepszej części wołowiny, bez zbędnych dodatków, to recepta na pysznego burgera, który będzie także sycący. Aby się przekonać, jak smakuje prawdziwy burger, warto odwiedzić https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/kalisz/.

Czy burgery można przygotowywać tylko z wołowiny?

Oczywiście, prawdą jest, że najlepsze mięso na burgera to wołowina. Świetnie sprawdza się kark wołowy, który nie jest ani za chudy, ani za tłusty. Ważne jest również to, aby skład kotleta wołowego w około 20% stanowił tłuszcz. Mięso musi być przede wszystkim świeże i nie zawierać żadnych szkodliwych ulepszaczy oraz dodatków. Po zmieleniu nie powinno także się go doprawiać, bo może się zrobić twarde. Burgery można przygotowywać nie tylko z wołowiny. Obecnie danie to dostępne jest w wielu różnych wariantach. Coraz częściej w menu burgerowni można znaleźć potrawy z indykiem, czy kurczakiem, a nawet w wersji wegetariańskiej.

Czy burgery są niezdrowe i kaloryczne?

Burgery mogą być zdrowe! Poza bułką i kotletem znajduje się w nich porcja świeżych warzyw, które bogate są w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałata zawiera żelazo, wapń, magnez oraz witaminy C, A, D, E. Dzięki zawartości kwasu foliowego i antyoksydantów chroni przed wolnymi rodnikami. Papryka ma w sobie z kolei dużo witaminy C oraz wspomaga układ krążenia. Cebula często nazywana jest naturalnym antybiotykiem dzięki swoim właściwościom, a pomidor jest bogaty w likopen, który chroni tkanki przed procesem starzenia. Świeże warzywa mają niewiele kalorii, dlatego można je dodawać niemal bez ograniczeń. Co do kaloryczności, to wiele zależy od przygotowanej porcji i sposobu przyrządzenia burgera. W przybliżeniu wartość energetyczna jednego burgera to około 500-600 kalorii.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here