Mikser planetarny czy klasyczny – co wybrać do restauracji?

0
64
fot. materiały prasowe

Mikser jest jednym z podstawowych urządzeń w kuchni każdego lokalu gastronomicznego. Dobrej jakości urządzenie nie tylko pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni, ale przede wszystkim wyręcza kucharza w pracy, pozwalając maksymalnie ograniczyć czas przygotowywania posiłków. Jaki mikser warto wybrać do restauracji?

Mikser planetarny czy klasyczny?

Miksery planetarne swą nazwę wzięły od sposobu pracy robota. W tego typu urządzeniu mieszadła obracają się nie tylko wokół własnej osi, ale również wirują wokół misy. Dzięki temu praca urządzenia jest znacznie bardziej wydajna niż w przypadku miksera klasycznego – ruch mieszadeł charakterystyczny dla ruchu planet względem słońca znacznie szybciej i dokładniej wymiesza wszystkie składniki. Dodatkowo możemy ograniczyć się do wrzucenia składników i włączenia maszyny, bez konieczności tracenia cennych sił oraz czasu na sterowanie mikserem ręcznym. Pozwala to zachować swobodę rąk i daje możliwość wykonywania kilku prac na raz, bez konieczności skupiania się na miksowaniu.

Co więcej miksery planetarne różnią się od tradycyjnych ręcznych mikserów również mocą – podczas gdy w ręcznym mikserze moc zwykle kończy się na 500 W, moc robotów planetarnych zaczyna się w okolicach 600 W a kończy na około 1000 W. Dzięki temu urządzenie osiąga wyższą prędkość i znacznie lepszą jakość. To gwarantuje możliwość wykorzystania go do zadań specjalnych – mikser już nie tylko wymiesza ciasto na naleśniki na czy ubije pianę, ale także pokruszy lód czy wyrobi duże ilości gęstego ciasta.

Miksery planetarne – możliwości

Warto dodać również, że mikser planetarny daje większe możliwości. W tradycyjnym mikserze ręcznym zwykle ograniczają się one do ubijania piany i mieszadeł przeznaczonych do lekkich ciast. W mikserze planetarnym oprócz tych dwóch końcówek dostępny jest także hak, którego zadaniem jest ucieranie i wygniatanie ciężkich, gęstych ciast, jak np. na pizzę czy chleb.

Dodatkowo posiadając mikser planetarny można zainwestować w przystawki – wyposażenie dodatkowe, które sprawia, że robot staje się bardziej uniwersalny. W ten sposób można doposażyć mikser między innymi w maszynkę do mielenia, blender kielichowy, malakser, wyciskarkę do cytrusów, młynek do kawy, przystawkę do makaronów czy przystawkę do krojenia w kostkę. Choć większość tych dodatkowych akcesoriów sprawdzi się raczej w domowych warunkach, czasem mogą okazać się pomocne także w kuchni restauracyjnej, pozwalając oszczędzić miejsce i dając możliwość rozdrobnienia, cięcia, mielenia, tarcia czy wyciskania produktów bez konieczności zakupu dodatkowego urządzenia.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here