Ludzkie ręce jako doskonały nośnik dla wielu patogenów. Czas to zmienić!

0
180
fot. materiały prasowe

Nasze ręce odgrywają istotną rolę w przenoszeniu mikroorganizmów między rejonami naszego ciała, osobami znajdującymi się w naszym otoczeniu, a także różnymi powierzchniami. Badania wykazały, że przeciętna osoba dotyka nieświadomie swojej twarzy średnio 16 razy na godzinę! Te niekontrolowane nawyki dają patogenom znajdującym się na naszych dłoniach dostęp do błon śluzowych nosa, jamy ustnej lub spojówki oczu, gdzie mogą wywołać stany zapalne. Skąd na naszych dłoniach roi się od licznych patogenów? Źródeł jest naprawdę wiele; mogą być nimi skażone klamki, poręcze, telefony czy wyposażenie wnętrz, ludzkie przedmioty wspólnego użytku (naczynia, ręczniki, poduszki), zwierzęta, żywność i woda czy skażone surowce na licznych stanowiskach pracy. Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że nigdzie nie jest się wolnym od ryzyka zakażenia. Istnieje jednak sposób na to, jak chronić się przed tego rodzaju drobnoustrojami.

Choroby powstałe w wyniku niedokładnej higieny rąk

Mycie rąk stanowi bardzo ważny aspekt ludzkiej higieny; czynności pielęgnacyjne rąk powinny powtarzać się kilkanaście razy dziennie. Inaczej narażamy się na tzw. chorobę „brudnych rąk”, której objawy są zbliżone do przeziębienia lub zatrucia pokarmowego. Chociaż większość z tych dolegliwości nie stanowi poważnego zagrożenia dla życia, ich lekceważenie może powodować rozwój groźnych infekcji. Do najczęstszych efektów zaniedbań zalicza się:

  • zapalenie jamy ustnej (opryszczka, afy) – charakterystycznym objawem są nabrzmiałe wargi i wnętrze jamy ustnej, osad na śluzówce, a także nieprzyjemny oddech; leczenie w tym przypadku należy do bardzo prostych; w aptece znajdują się bowiem liczne płyny czy tabletki zwalczające rozwój zakażenia;

  • wirusowe zapalenie wątroby typu A – wśród głównych objawów choroby wyróżnia się między innymi żółty odcień skóry, wysoką temperaturę, a także intensywną biegunkę; choroba przenoszona jest drogą pokarmową, zaś wirus wydalany jest wraz z kałem; brak odpowiedniej higieny po skorzystaniu z toalety ułatwia jego rozprzestrzenianie się; leczenie w tym przypadku zależne jest od stanu zdrowia pacjenta;

  • salmonella – osoby zarażone wirusem cierpią na bóle głowy, brzucha, nudności i wymioty; symptomy pojawiają się kilka godzin po spożyciu zakażonego produktu, którym najczęściej są surowe jaja, mleko i mięso drobiowe; decyzję o sposobie leczenia podejmuje lekarz;

  • czerwonka bakteryjna – występuję w okresie letnim, a jej objawy u człowieka są związane z bólami brzucha, biegunką, wysoką temperaturą i kolką; wirus szybko doprowadza do odwodnienia organizmu, zaś leczenie poprzedza się badaniem kału; główną drogą do odzyskania przez chorego zdrowia jest podanie antybiotyku.

Lepiej zapobiegać niż leczyć – zmiana podejścia do higieny rąk

Miejsca publiczne czy hale pracownicze należą do miejsc, w których nie tylko łatwo o wypadek, lecz również zarażenie się którymś z wirusów. Przedsiębiorcy coraz częściej edukują swoich pracowników odnośnie prawidłowej higieny rąk, korzystając przy tym z nowoczesnych rozwiązań. Aby zminimalizować ryzyko zakażeń, coraz częściej spotykamy się z wynalazkiem, jakim jest bezdotykowy dozownik do mydła. Ten przemyślany sprzęt pozwala na brak kontaktu licznych par rąk ze standardowym mydełkiem, chroniąc nas przed patogenami. Bezdotykowe dozowniki do mydła zobaczymy między innymi w toaletach pracowniczych, a także szkolnych czy publicznych łazienkach. Tego rodzaju urządzenia higieniczne oferuje między innymi firma Elis, której zadaniem jest praca nad kompleksowymi rozwiązaniami, mającymi zapewnić czystość i bezpieczeństwo wnętrz. Prawidłowe mycie rąk zajmuje minimum 30 sekund – warto więc poświęcić dosłownie chwilę na to, by zadbać o swoje bezpieczeństwo i innych osób.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here