Lato plonami bogate w Ochli. Będą królować kiszonki, przetwory oraz zioła

0
453
fot. Mirosław Materek

W niedzielę 25 sierpnia w godz. 11.00 – 16.00 Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli zaprasza na wydarzenie „Lato plonami bogate.”



Lato plonami bogate

– Tradycyjnie w tym okresie obchodzono dożynki czyli wspólne świętowanie z okazji zebranych plonów, to również był czas świecenia ziół oraz przygotowywania zapasów na zimę. W muzealnych zagrodach królować będą kiszonki, przetwory oraz zioła – wyjaśnia Damian Danak z Muzeum Etnograficznego w Ochli.



Co w programie?

W programie m.in. żniwowanie ( koszenie kosą, żęcie sierpem, młócenie cepami, mielenie zboża na żarnach, wypiek chleba w piecu chlebowym, ubijanie masła w kierzynce), prelekcja “Ekologiczny ogród, twoją spiżarnią, drogerią i apteką” (Anielskie Ogrody), „czajownia” – iwan czaj zapomniana, słowiańska herbata z wierzbówki kipszycy, octy, kambucza oraz kiszonki w różnych nietypowych odsłonach, jarmark rękodzieła i produktów ekologicznych, przejazdy bryczką, zwiedzanie ekspozycji oraz muzyczne podróże po Ziemi Babimojskiej (Przyprostyńskie Koziołki), Bukowinie Rumuńskiej (Jodełki) i Meksyku (El Mariachi Gringo).

Wstęp na wydarzenie 8zł/os. dzieci do 7 roku życia bezpłatnie

 

Źródło: materiały prasowe Muzeum Etnograficznego w Ochli

 

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here