Kuwety do lodów w zarządzaniu łańcuchem dostaw: zalety dla logistyki

0
125
fot. materiały prasowe

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach ma ogromne znaczenie dla jakości artykułów spożywczych oraz bezpieczeństwa konsumentów. Dlatego tak ważny jest dobór właściwego opakowania, które będzie bezpieczne, higieniczne i dostosowane do rodzaju żywności oraz warunków, w jakich powinna być magazynowana i transportowana.

Z czego powstają nowoczesne kuwety do lodów?

Surowce wykorzystywane w produkcji opakowań do żywności muszą spełnić rygorystyczne normy bezpieczeństwa. Dla producentów żywności duże znaczenie mają także takie czynniki jak: masa, cena, trwałość, odporność na warunki atmosferyczne, takie jak wilgoć, promieniowanie UV czy niskie temperatury, a także recykling.

Biorąc pod uwagę wymienione wyżej czynniki, producenci lodów najczęściej decydują się na kuwety do lodów z tworzyw sztucznych, np. polipropylenu, który świetnie nadaje się do przetworzenia i ponownego wykorzystania. Ten rodzaj plastiku został dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Doskonale nadaje się do formowania – powstają z niego pojemniki o różnych kształtach i pojemnościach. Opakowania z PP, mimo niskiej masy, są wyjątkowo trwałe. Plastik jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz niskie temperatury. Wykonane z niego kuwety mogą więc być przechowywane w warunkach niezbędnych do zachowania cech organoleptycznych oraz właściwości żywności. Producent opakowań i pojemników plastikowych oferuje także wiele możliwości zadrukowania pojemników, co pomaga osiągnąć cele biznesowe, związane m.in. z budowaniem rozpoznawalności marki.

Jakie zalety mają kuwety do lodów i jak wpływają na zarządzanie łańcuchem dostaw?

  • Produkty spożywcze łatwo psujące się muszą być magazynowane i transportowane w odpowiednich warunkach. Producent, który nie spełni rygorystycznych norm w tym zakresie, może narazić się nie tylko na starty wizerunkowe, ale także wysokie kary finansowe. Wykorzystanie wysokiej jakości pojemników może pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa produktom spożywczym i pozwala uniknąć potencjalnych problemów prawnych.
  • Kuwety z tworzywa sztucznego pomagają także zachować kontrolowaną i stabilną temperaturę, co jest niezwykle istotne w transporcie produktów mrożonych. Dzięki temu mogą być przewożone nawet na duże odległości bez ryzyka utraty właściwości.
  • Właściwy dobór opakowań chroni zawartość przed zepsuciem. To sprawia, że mniej produktów się marnuje, co pozytywnie wpływa na finanse przedsiębiorstwa.
  • Producent kuwet do lodów, np. Stark Partner, oferuje wysokiej jakości pojemniki wykonane z trwałych i recyklingowalnych tworzyw sztucznych, dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Kuwety do lodów sprawiają, że produkty docierają do klientów w stanie nienaruszonym, co pozytywnie wpływa na utrzymanie lojalności konsumenckiej.
  • Nowoczesne kuwety do lodów są projektowane w taki sposób, aby opakowania można było wygodnie sztaplować, co pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń załadunkową w samochodach transportowych.

Wprowadzenie kuwet do lodów do łańcucha dostaw może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka strat w żywności oraz poprawy kontroli nad procesem logistycznym związanym z magazynowaniem i transportem lodów.

 

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here