8.4 C
Zielona Góra, Polska
piątek, 19 kwietnia, 2024

Masz ochotę na przekąskę ze wschodu? Foodex24 dostarczy ją już w 48 godzin

Zaprawa do barszczu, kwasy chlebowe, domowe makarony, wina i słonia - wszystko to i wiele więcej znajdziemy na wirtualnych półkach sklepu Foodex24. Najpopularniejsze potrawy, przekąski,...

Komory garownicze sprawią, że ciasto będzie idealne

Komora rozrostu ciasta, zwana także komorą garowniczą to urządzenie zwykle stosowane w piekarniach, cukierniach i innym punktach gastronomicznych. Stanowi ważny etap w procesie produkcji...

Zadbaj o swój zegarek kwarcowy. Prezentujemy metody na długowieczność czasomierzy

Ceny współczesnych prestiżowych zegarków kwarcowych zdecydowanie nie należą do najniższych. Czasomierze stały się najbardziej pożądanym akcesorium stylizacyjnym wśród mężczyzn, a po takie dodatki sięgają...

Mity o burgerach – obalamy najpowszechniejsze!

Już wiele lat temu utarło się przekonanie, że fast foody są niezdrowe, ale czy tak zwane szybkie jedzenie jest naprawdę takie złe w każdej...

Jakie zasady savoir-vivre panują w restauracji hotelowej?

Savoir-vivre w restauracji hotelowej jest ważny nie tylko podczas biznesowych wyjazdów, ale również na turystycznych wycieczkach czy podczas weekendowych wypadów za miasto. Sztuka odpowiedniego...

Owoce pigwy – niedocenione na polskim rynku branży przetwórczej

Owoce pigwy w dużej mierze do Polski sprowadzane są z zagranicy, ponieważ uprawa pigwy w naszym kraju raczej ogranicza się do hodowli amatorskiej. Owoce...

3 przepisy na naleśniki nieco inaczej

Kto nie lubi naleśników? Retoryczne pytanie, każdy nas lubi tę potrawę. Niekoniecznie przygotowywaną tradycyjnie z białym serem lub z dżemem. Przepisów na naleśniki jest...

Świąteczne sakiewki urozmaicą wigilijny stół (Przepis)

Ciasto francuskie: 200 g mąki pszennej 200 g masła (temp. pokojowa) 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli 50 g masła roztopionego-schłodzonego     Farsz 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek lub prawdziwków 2 średnie...

Sałatka makaronowa

Składniki: 200 g makaronu penne ( waga przed ugotowaniem) 2 lub 3 ogórki korniszony (średniej wielkości) 100 g szynki gotowanej lub mortadeli 4 czubate łyżki groszku konserwowanego 1 jajko...

Tradycyjny chlebak kontra lniany worek: jak przechowywać pieczywo?

Obecnie pieczywo najczęściej jest sprzedawane w foliowych woreczkach, które większość z nas po przyjściu do domu wkłada do chlebaka. Tak zapakowany chleb bardzo szybko...

Domowa pizza? To wykonalne. Wystarczy dobry piec!

Wielbiciele włoskiej kuchni, zwłaszcza pizzy, mają często nie lada problem z rachunkami w ulubionych restauracjach. Dobra, duża i wieloskładnikowa pizza potrafi często kosztować istną...

Jak zyskać więcej czasu i pieniędzy? Zobacz, jak catering ułatwia życie!

Obecne czasy nie sprzyjają naszym oszczędnościom, ani ilości czasu wolnego dla siebie. Koszty w sklepach wzrastają w szaleńczym tempie, a same kolejki do nich...

3 pomysły na deser z musem czekoladowym w roli głównej

Mus czekoladowy sam w sobie jest doskonałym deserem, uwielbianym przez wielu miłośników słodyczy. Co więcej, stanowi on również idealną bazę wielu różnorodnych propozycji, których...

Co ze stołówką dla III LO. Ci, którzy chcieli jej budowy z niej nie...

III LO już dwa lata temu wywalczyło pieniądze na budowę stołówki  w ramach Budżetu Obywatelskiego 2016. Na tę inwestycję zagłosowało 7 tys. osób. Niestety,...

Dlaczego warto skorzystać z noclegów z wyżywieniem w Świnoujściu?

Noclegi z wyżywieniem w Świnoujściu są coraz częściej wybierane przez szerokie grono klientów ośrodków wypoczynkowych i hoteli. Współcześnie opcja noclegu ze śniadaniem stanowi już...

Najpopularniejsze