Jeszcze kilka lat temu dieta pudełkowa była postrzegana jako luksus. Obecnie taki sposób odżywiania cieszy się coraz większą popularnością, a dla wielu osób staje się prawdziwym wybawieniem. Osoby na dietach redukcyjnych, zapracowani i nie mający czasu na samodzielne gotowanie lub po prostu pragnący odżywiać się zdrowo – to tylko kilka przykładów tych, dla których doskonałą decyzją może być dieta pudełkowa. Zielona Góra umożliwia wybór spośród kilku dostawców. Jak zdecydować się na najlepszą opcją?
1. Dieta pudełkowa a dietetyk
2. Zróżnicowanie menu
3. Dopasowanie kaloryczności
Jeśli chodzi o sposób odżywiania, jakim jest dieta pudełkowa Zielona Góra zapewnia całkiem spory wybór. Warto natomiast poszukać sprawdzonego dostawcę, aby faktycznie się zdrowo odżywiać.
Dieta pudełkowa a dietetyk
Dla wielu osób diety pudełkowe to po prostu catering dietetyczny czy też dieta odchudzająca. Oczywiście, może tak być, ale nie musi. Celem osoby wykorzystującej catering dietetyczny – Zielona Góra nie stanowi tu przecież wyjątku – nie zawsze jest utrata nadprogramowych kilogramów. Równie dobrze motywacja może polegać na tym, by na talerz trafiały smaczne posiłki, z których jednocześnie powstaje dobrze zbilansowana dieta.
Aby catering pudełkowy spełniał takie wymagania, powinien być zbilansowany pod względem makroskładników, witamin i minerałów, dostarczając wszystkiego, co organizmowi niezbędne do prawidłowego działania. Ogromną rolę pełni tu dietetyk, dzięki któremu pyszne posiłki składają się na przemyślany plan dietetyczny, z dopasowaną kalorycznością czy szczególnymi potrzebami organizmu.
Zróżnicowanie menu
Zwykle dieta pudełkowa oznacza możliwość skorzystania z kilku wariantów menu. Oprócz podstawowego planu żywieniowego, określanego przeważnie jako dieta standard, do wyboru jest dieta sport, dieta slim, dieta wegetariańska, dieta wegańska czy dieta bez laktozy. Bardzo często dietetyczny catering bazuje również na modnych dietach, takich jak dieta keto czy dieta paleo. Menu ustalone przez dietetyka zwiększa szansę, że takie modele żywieniowe będą bezpieczne dla organizmu.
Dopasowanie kaloryczności
Wybierając dietę pudełkową, można dopasować dzienną kaloryczność dań do potrzeb swojego organizmu. Jeśli ma to być fit catering przy redukcji nadprogramowych kilogramów, należy zadbać o zachowanie deficytu kalorycznego. Najczęściej kaloryczność wszystkich dań z danego dnia mieści się w przedziale od ok. 1200 kcal do nawet 3000 kcal. Dolna granica przeznaczona jest dla osób, które traktują pudełka raczej jako część dziennego jadłospisu.