Ile Włoch jest we włoskiej kawie? O fenomenie i jego tajemnicy

0
236
fot. materiały prasowe

Kawa cieszy się popularnością na całym świecie, jednak szczególne znaczenie ma dla Włochów i ich kultury. Przywykliśmy już do określenia „kawa włoska”, jakoby to właśnie wszystkie ziarna kawy pochodziły ze słonecznej Italii. Prawda jest jednak nieco odmienna, bowiem Włosi nigdy nie uprawiali plantacji kawy – owszem, mieli (i dalej mają!) liczne palarnie, lecz ziarna przywożone są z różnych zakątków świata. Włoska kawa jest więc określeniem kawy wypalanej według specyficznej receptury; produkowana głównie pod espresso, charakteryzuje się bardzo mocnym stopniem wypalenia, a także wyrazistym smakiem i zapachem.

Najpopularniejsze rodzaje włoskiej kawy – sprawdź czy jej próbowałeś!

Wchodząc do włoskiej kawiarenki możemy zobaczyć na tablicy wypisane liczne rodzaje kawy. Warto znać podstawy języka włoskiego ze względu na fakt, że często między turystami a baristami dochodzi do nieporozumień. Jednym z najczęstszych błędów jest zamówienie cafe latte; wiele osób z przyzwyczajenia prosi o ten rodzaj kawy bez uwzględnienia jej w zdaniu. Prosząc Włocha o latte, dostaniemy po prostu szklankę mleka zamiast kawy. Wynika to z faktu, że w języku włoskim „latte” oznacza mleko – błąd więc leży po stronie osoby zamawiającej. Wśród licznych rodzajów kaw, które można spotkać we włoskich lokalach, wymienia się:

  • espresso – mocna, czarna kawa podawana w małych filiżankach; ma bardzo intensywny smak i piankę, określaną jako crema;

  • doppio – podwójne espresso o znacznie większej mocy;

  • caffe romano – espresso z dodatkiem skórki cytryny;

  • caffe macchiato – espresso z odrobiną mlecznej pianki;

  • cappuccino – espresso ze spienionym mlekiem;

  • caffe latte – espresso z większą ilością mleka niż cappuccino;

  • caffe americano – espresso zalane gorącą wodą, charakteryzujące się większą pojemnością i mniejszą mocą od klasycznej wersji

Łatwo zauważyć, że bazą każdego włoskiego napoju kofeinowego jest espresso wzbogacone zazwyczaj mlekiem, czekoladą, a czasem wysokoprocentowym trunkiem. Włosi przywiązują ogromną wagę do rytuałów palenia kawy, dlatego też czując kwasotę od razu rezygnują z dalszego picia napoju. Obywatele innych krajów bardzo często zastanawiają się nad tym jak poprawnie pić espresso. Według włoskiej tradycji, odpowiednią pora na espresso przychodzi po godzinie 11.00 i trwa do samego wieczora. Zamówienie delikatnej kawy z mlekiem w tym czasie może nawet nie być możliwe.

Wszystko zaczyna się od espresso – gdzie znaleźć najlepsze?

Chcąc wprowadzić do swojego życia iście włoskie zwyczaje, wpierw należy znaleźć kawę, której nie powstydziłby się żaden mieszkaniec Włoch. Rynek kawy jest pełen rozmaitych produktów w różnych wersjach; należy uważnie przeglądać składy danych opakowań kawy, żeby uniknąć sytuacji, w której zakupiony przez nas produkt okaże się zwykłym napojem bazującym na realnej kawie. Obecnie w sieci możemy znaleźć wielu producentów renomowanych włoskich kaw; szczególną uwagę koneserów zaskarbił Mazurro. Polski producent przygotowuje kawy we włoskim stylu! Wysokie jakości ziarna pochodzące z różnych zakątków świata są wypalane według specjalnych receptur, o których wiedzą tylko pracownicy. Intensywny zapach oraz smak przywodzi na myśl włoskie wybrzeża podziwiane podczas picia espresso. Warto czynić zakupy u lokalnych producentów, którzy potrafią swoją kawą przenosić smakoszy do zupełnie innego świata.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here