Etykietowanie produktów spożywczych ma znaczenie – zwłaszcza w kwestii prawnej

0
225
fot. materiały prasowe

W dobie rosnącego zainteresowania zdrowym stylem życia i składem produktów, coraz więcej osób zwraca uwagę na etykiety. Czytanie etykiet pozwala na uniknięcie niekorzystnego wpływu na nasz organizm licznych polepszaczy. Informacje umieszczane na produkcie uregulowane są prawnie w ustawie o Bezpieczeństwie Żywności i Żywieniu Człowieka oraz Rozporządzeniu w sprawie znakowania produktów spożywczych. Samo znakowanie produktów ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności, dlatego etykieta musi być najbardziej rzetelną informacją na temat produktu, jaki finalnie trafia na stół w wielu rodzinach. Jak rozpoznać, że etykieta została skonstruowana właściwie? Sprawdzając jej najważniejsze elementy!

Zmiany dotyczące znakowania, czyli jakie cechy powinna posiadać dobrze stworzona etykieta

Etykiety samoprzylepne odgrywają znaczącą rolę w całym procesie sprzedaży – zawarte na nich informacje mają bezpośredni wpływ na ostateczną decyzję konsumenta, który albo zrezygnuje z produktu, albo kup go, zachęcony odpowiadającym mu składem. W związku z faktem, że nośniki informacji są objęte określonymi zasadami, każda etykieta musi spełniać kilka ważnych elementów świadczących o jej prawidłowości. Na podstawie aktualnych norm prawnych, jesteśmy w stanie określić ważne aspekty etykiety, czyniące ją zgodną z ustalonymi wymogami. Są to:

  • rzetelność – etykiety nie mogą wprowadzać w błąd konsumenta pod względem cech, działania czy właściwości środka spożywczego, a także sposobu otoczenia i rozmieszczenia, w jakim jest pokazywany dany produkt;

  • czytelność – odgórnie ustalono, że minimalna wysokość czcionki powinna nie być mniejsza niż 1,2 mm; także informacje o produkcie muszą być widoczne i nieusuwalne, zaś treść dotycząca obecnych substancji alergizujących ma być specjalnie oznakowana;

  • pochodzenie – obowiązkową informacją jest podanie kraju pochodzenia danego produktu spożywczego; szczególnie odnosi się to do produktów między innymi z wołowiny, ryb, oliwy z oliwek czy miodu;

  • wartość – informacja o zawartości energetycznej, ilości soli, tłuszczy, kwasów tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek, jest przydatna zwłaszcza dla osób mającym pewne ograniczenia dietetyczne.

Jaki rodzaj etykiety wybrać, oznaczając swoje wyroby spożywcze?

Wszystkie etykiety muszą być wytrzymałe, aby zapewnić końcowym użytkownikom widoczność istotnych wiadomości w każdych warunkach. Ważny jest tutaj producent etykiet i jakość wykonywanej przez niego pracy. ETYKAT istnieje na polskim rynku już od ponad dwóch dekad, oferując indywidualną wycenę i projekt dla wszystkich swoich klientów. Lata doświadczeń stawiają drukarnię na wysokim miejscu w rankingu firm, którym warto zaufać. Zajmujesz się sprzedażą i potrzebujesz arkuszy pełnych etykiet samoprzylepnych? Postaw na renomowanych producentów, którzy nie tylko wykonają dla ciebie zamówienie, lecz przed tym posłużą radą w doborze odpowiedniego surowca i formy nadruku. Tylko prawdziwi eksperci są w stanie świadczyć usługi na wysokim poziomie jakości, podchodząc do każdego zlecenia nad wyraz indywidualnie. Zadbaj o to, by wszystkie twoje produkty były oznakowane etykietami o ponadprzeciętnym standardzie i kunszcie wykonania.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here