Desery w kieliszkach – jak je podawać?

0
298

Nawet najsmaczniejsze ciasta, ciasteczka i inne desery podawane w klasycznej formie kiedyś się znudzą. Doskonale wiedzą o tym restauratorzy i właściciele kawiarni, którzy szukają nowych sposobów na serwowanie swoich popisowych słodyczy. Jeżeli i Ty chcesz zabłysnąć i podać gościom znakomite słodkości w oryginalnej odsłonie, sprawdź, jak serwować desery w kieliszkach.

 

  1. Deser w kieliszku, czyli klasyczne słodycze w atrakcyjnej wersji
  2. Jakie kieliszki wybrać do podawania deserów?

 

Są desery, które lubią niemalże wszyscy, jednak podawanie ich wciąż w tej samej formie jest zwyczajnie nudne. Nawet najsmaczniejsza wuzetka cioci i lekkie ptasie mleczko babci przegrają z innymi smakołykami, jeśli ciągle będą serwowane bez żadnych nowych dodatków itp. Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowymi deserami, postaw na podawanie sprawdzonych słodkości w kieliszkach. Sprawdź, dlaczego warto się na to zdecydować.

Deser w kieliszku, czyli klasyczne słodycze w atrakcyjnej wersji

Klasyczne desery takie jak ptasie mleczko, wuzetka, szarlotka, eklerki lub stefanka są znane i lubiane od lat. Zachwycają się nimi kolejne pokolenia łasuchów, jednak podczas rodzinnych przyjęć i spotkań z przyjaciółmi warto od czasu do czasu postawić na nieco nowoczesności. Dzięki temu spotkanie przy wspólnym stole przestanie być jedynie okazją do objadania się i zmieni się w prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. Dobrym pomysłem na „odświeżenie” menu jest podawanie deserów w kieliszkach, dzięki czemu tradycyjne ciasta prezentują się ciekawie i smakują jeszcze lepiej.

Do podawania deserów w kieliszkach nie trzeba przygotowywać zupełnie innych ciast i domowych smakołyków niż zwykle. Przykładowo biszkopt do wuzetki można upiec jak zwykle na blasze, a następnie pokroić go lub pokruszyć i włożyć na dno kieliszka. Następnie biszkopt polewa się nasączeniem i wykłada się na niego warstwę powideł oraz bitej śmietany. Wierzch wystarczy polać odrobiną czekolady, a następnie udekorować. Podobnie postępuje się w przypadku innych deserów, a sposób ich podania i ułożenia kolejnych warstw w kieliszku ogranicza jedynie wyobraźnia.

Jakie kieliszki wybrać do podawania deserów?

Do podawania deserów w kieliszkach najlepiej wybrać naczynia jednorazowe z tworzywa sztucznego, na przykład https://www.opakowanianawynos.pl/168-kieliszki-jednorazowe. Dzięki temu uniknie się zniszczenia naczyń używanych do podawania alkoholu i koktajli bezalkoholowych oraz przypadkowego stłuczenia szkła w trakcie nakładania i dekorowania deseru. Dodatkowo jednorazowe naczynia sprawdzą się nie tylko na imprezach w domu, ale również podczas przyjęć w plenerze.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here