Składniki:
250 ml śmietany kremówki 32% ( najlepsza ponad 30% )
250 ml mleka 3,5%
120 g cukru
1 laska wanilii- żaden cukier waniliowy
2 całe jaka
3 żółtka
Brązowy cukier do karmelizacji
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietanę, cukier i miąższ z laski wanilii ugotować. Całe jajka wraz z żółtkami ubijać ręcznie na masę pianowo-kremową. Ugotowane ciepłe mleko połączyć z masą jajkową powoli ręcznie mieszając. Wlać do małych foremek i piec w piekarniku w temp. 130-159 C około 40 min.
Foremki ustawić w głębokiej z brzegami blasze uzupełnioną wodą. Po upieczeniu ostudzić przez ok 4 godz. i posypać brązowym cukrem i skarmelizować.
Wygląda pysznie! 🙂
Próbowałam taki krem u koleżanki ale to był kupiony, smakował nieźle ale nie wyglądał tak apetycznie. Namówię się na poeksperymentowanie przy okazji świąt- może nawet bardzo zaskoczę rodzinkę.