3 pomysły na deser z musem czekoladowym w roli głównej

0
181
fot. materiały prasowe

Mus czekoladowy sam w sobie jest doskonałym deserem, uwielbianym przez wielu miłośników słodyczy. Co więcej, stanowi on również idealną bazę wielu różnorodnych propozycji, których przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych, a które z pewnością podbiją niejedno serce.

Mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy

Mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy jest deserem nie tylko bardzo smacznym, ale również efektownym i jednocześnie bardzo prostym w przygotowaniu. Do czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej należy dodać startą skórkę pomarańczy, a także nadające wyjątkowego aromatu przyprawy – cynamon, starte goździki i gałkę muszkatołową. Tak przyrządzoną, lekko przestudzoną czekoladę wystarczy powoli i bardzo delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę śmietaną 30%. Deser ten niewątpliwie wyróżnia sposób podania – przygotowany mus serwuje się w pomarańczy. Aby przygotować miseczki, należy odkroić górną część owocu i wydrążyć tak, aby nie uszkodzić skórki.

Ciasto z musem czekoladowym

Doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta czekoladowego jest ciasto z musem czekoladowym. Co więcej, jest to propozycja, z której przyrządzeniem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Spód deseru stanowi delikatny biszkopt, przygotowany z dodatkiem wyśmienitego kakao. Na biszkoptową podstawę należy wyłożyć mus przyrządzony na bazie wysokiej jakości czekolady, takiej jak czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel, a następnie całość przełożyć do lodówki na kilka godzin, do momentu stężenia masy.

Kruche babeczki czekoladowo-bakaliowe

Przygotowanie babeczek rozpoczyna się od wyrobienia ciasta kruchego z mąki, cukru pudru, żółtka i masła. Zagniecione ciasto należy schłodzić w lodówce, a następnie cienko wyłożyć nim foremki i ponownie wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Babeczki powinny piec się w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Do ostudzonych babeczek należy wyłożyć przygotowany w międzyczasie mus czekoladowy, a na koniec wystarczy posypać deser bakaliami i udekorować startą czekoladą.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here