- To wydarzenie minęło.
Kuszenie kiszeniem 1/2018
22 lutego 2018 o godzinie 17:00 - 19:00
Przesilenie wiosenne to trudny czas dla organizmu. A najlepszym źródłem witamin i probiotyków w tym czasie są oczywiście kiszonki 🙂
Zapraszamy na pierwszy w tym roku warsztat kiszenia warzyw. Wydaje się, że czas kiszenia to lato i jesień, ale zimą też jest sporo możliwości! Można kisić zimowe warzywa, jak np. brukselka. Można tworzyć kiszonki ubijane w stylu europejskim i azjatyckim. Można też na różne sposoby wykorzystywać kiszonki z piwnicy!
Na warsztacie:
– dowiemy się, czym jest fermentacja, jakie są rodzaje fermentacji i które mogą nam się przydać,
– poznamy sposoby kiszenia warzyw i możliwe błędy
– spróbujemy kiszonych warzyw, zrobimy eksperymentalną polewkę z kiszonego podagrycznika.
Każdy z uczestników zrobi własną kiszonkę i zabierze do domu wraz z instrukcją, jak się nią opiekować.
Zapewniamy słoiki, produkty i cały potrzebny sprzęt.
Prowadzenie: Marta Jermaczek-Sitak
Cena: 50 zł
Dzieci do 5 lat gratis, 5-12 lat 50%
Społeczność Wolnej Szkoły 50%