Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

American flavors

31 maja 2017 o godzinie 16:30 - 19:30

Manuela Gołąb ze świeżymi wspomnieniami i pomysłami po powrocie z USA zaprasza na warsztatykulinarne
„American flavors” !!!
Coś takiego jak kuchnia amerykańska po prostu nie istnieje. Jest za to wiele ciekawych kuchni regionalnych, bazujących na tradycjach dziesiątków narodów, których przedstawiciele osiedlili się
w Ameryce. Do przepisów i surowców przywiezionych z ojczyzny emigranci dodali bogactwo miejscowych produktów spożywczych.

Kuchnie południowego- zachodu ukształtowali Meksykanie. Z tego regionu zrobimy Fajitas czyli kawałki grillowanej wołowiny z papryką i cebulą, do której przygotujemy tradycyjne dodatki picco de gallo, guacamole, pastę z czarnej fasoli, ser, śmietanę i tortille

Luizjana to królestwo stworzonej przez miejscowych Francuzów kuchni cajun. Przyprawy przypominają te stosowane we Francji
i Hiszpanii, ale produkty są miejscowe. Prawie w każdym daniu znajdziesz paprykę, seler naciowy i cebulę. Równie wszechobecny jest pieprz kajeński. Sztandarowe danie to jambalaya, prosto
z Nowego Orleanu, którą przygotujemy na warsztatach. Danie to składa się z ryżu, do którego dodaje się w różnych kombinacjach kurczaka, szynkę, kiełbaski, krewetki i warzywa. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza typowym dla tego regionu mieszankom przypraw a wszystko duszone na wolnym ogniu.

Key West uznawane jest za najbardziej wysunięty na południe punkt kontynentalnych Stanów Zjednoczonych, od Hawany dzieli go tylko 171 km. Tutaj możemy poczuć wpływy karaibskie, z tego regionu pochodzi pyszne delikatne i orzeźwiające limonkowe ciasto Key Pie.

Katz’s Delicatessen to miejsce legenda w Nowym Jorku, tu narodziła się słynna kanapka pastrami. Lokal prowadzony jest od ponad 100 lat. To tutaj Meg Ryan udawała orgazm w filmie „Kiedy Harry poznał Sally”. W Stanach Zjednoczonych pastrami pojawiło się na fali emigracji Żydów rumuńskich w drugiej połowie XIX wieku, ale wówczas ze względu na niską cenę wykorzystywano gęsinę, która była wielokrotnie tańsza od wołowiny. My przygotujemy kanapkę z pastrami wołowym i podamy ją z piklami i tradycyjną sałatką Coleslaw

Cena 180zł / od osoby

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów są sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506

ZAPRASZAMY SERDECZNIE!

Szczegóły

Data:
31 maja 2017
Godzina:
16:30 - 19:30

Miejsce wydarzenia

Studio Kulinarne Look&Cook
Lotnikow 6
Zielona Góra,
+ Google Map
Zobacz witrynę: Miejsce wydarzenia

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here