Świąteczne sakiewki urozmaicą wigilijny stół (Przepis)

0
238

Ciasto francuskie:

200 g mąki pszennej
200 g masła (temp. pokojowa)
100 ml wody
1/2 łyżeczki soli
50 g masła roztopionego-schłodzonego

 

 

Farsz

1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek lub prawdziwków
2 średnie lub 1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta
francuskiego

Mąkę, wodę, sól, roztopione 50 g masła połączyć w misce na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę i podsypując delikatnie mąką wyrabiamy, następnie zawijamy w folię i schładzamy w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy w formę kwadratu lub prostokąta. Następnie na środku kładziemy kostkę masła i nakładamy 4 brzegi brzegi rozwałkowanego ciasta na masło, delikatnie rozwałkujemy i ponownie składamy w kopertę. Schładzamy znów w lodówce ok. 1 godziny i kolejny raz powtarzamy czynność wałkowania i składania ciasta w kopertę.
Powtarzamy tę operację „wałkowania i składania” min. czterokrotnie.
Ostatnie wałkowanie i wykrawanie kwadratów od 8 do 10 cm, nadziewanie farszem i lepienie rombów kwadratów.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C nie dłużej jak 10 min.
Przed pieczeniem można posmarować ubitym żółtkiem z jajka dla nadania złocistego kolorku.

Przygotowanie farszu:

Obgotować kapustę, ostudzić i odsączyć.Pokroić i podsmażyć pieczarki lub prawdziwki. Drobno pokrojoną cebulkę zrumienić na tłuszczu. Kapustę, pieczarki drobno posiekać dodać cebulkę, sól i pieprz i żółtko z jaka- wszystkie te składniki podsmażyć na patelni.
Można dodatkowo do farszu dodać podsmażony, drobno pokrojony boczek wędzony ( w zależności od smaku i upodobań).

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here