Kulinarne dziedzictwo w LCW

0
198
Konkurs w Lubuskim Centrum Winiarstwa

Niedziela, 20 sierpnia, będzie wyjątkowo smaczna. A to za sprawą finału XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Każdy kto tego dnia odwiedzi LCW, będzie mógł skosztować lubuskich smakołyków. Nagrody zwycięzcom wręczą marszałek Elżbieta Anna Polak oraz wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Start imprezy – godz. 11:00.

Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw.

Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne

Podkategorie:

  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności  łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 

Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą.

Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt  w każdej kategorii.

Regionalne Potrawy – kategoria ta w tym konkursie ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności  przez regionalna gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here