Niedziela, 20 sierpnia, będzie wyjątkowo smaczna. A to za sprawą finału XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Każdy kto tego dnia odwiedzi LCW, będzie mógł skosztować lubuskich smakołyków. Nagrody zwycięzcom wręczą marszałek Elżbieta Anna Polak oraz wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Start imprezy – godz. 11:00.
Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw.
Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Regionalne Potrawy – kategoria ta w tym konkursie ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalna gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu.