Creme Brulee

2
335
Przepis na Creme Brulle

Składniki:

 

250 ml śmietany kremówki  32% ( najlepsza ponad 30% )

250 ml mleka 3,5%

120 g cukru

1 laska wanilii- żaden cukier waniliowy

2 całe jaka

3 żółtka

Brązowy cukier do karmelizacji

 

Sposób przygotowania:

 

Mleko, śmietanę, cukier i miąższ z laski wanilii ugotować. Całe jajka wraz z żółtkami ubijać ręcznie na masę pianowo-kremową. Ugotowane ciepłe mleko  połączyć z masą jajkową powoli ręcznie mieszając. Wlać do małych foremek i piec w piekarniku w temp. 130-159 C około 40 min.

Foremki ustawić w głębokiej z brzegami blasze uzupełnioną wodą. Po upieczeniu ostudzić przez ok 4 godz.  i posypać brązowym cukrem i skarmelizować.

PODZIEL SIĘ

2 KOMENTARZE

  1. Próbowałam taki krem u koleżanki ale to był kupiony, smakował nieźle ale nie wyglądał tak apetycznie. Namówię się na poeksperymentowanie przy okazji świąt- może nawet bardzo zaskoczę rodzinkę.

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here