Babka ucierana i ciastka smalcówki – dwa nowe produkty tradycyjne w Lubuskiem

0
554
fot. lubuskie.pl

Lubuskie ma dwa nowe produkty tradycyjne: babkę ucieraną i ciastka smalcówki. Zostały one zarejestrowane na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W sumie Lubuskie ma ich 68.

Tradycyjne produkty woj. lubuskiego

Smalcówki i babka to produkty wytwarzane przez Biały Tulipan Rękodzieło – firmę Doroty i Jerzego Krzywda z Zielonej Góry. To już ich trzeci produkt tradycyjny, bo wcześniej Biały Tulipan zarejestrował także Lubuskie Pierniki.

Ciastka kręcone z maszynki tzw. smalcówki przybyły w okolice Mycielina i Długiego wraz z napływającą po wojnie ludnością z Polesia. Poleska ludność przeniosła ze sobą swoją kulturę i zwyczaje, w tym przepisy kulinarne, które pomimo przesiedlenia były nadal wykorzystywane w codziennej kuchni. Jedną z takich tradycji był wypiek kruchych ciastek tzw. „smalcówek”. Ciastka te swoją potoczną nazwę zawdzięczały mieszance tłuszczu użytego do ich wypieku, tj. masła i smalcu. To dzięki tym składnikom zachowywały charakterystyczną dla nich, bardzo kruchą strukturę. Jako formy do wyrobu ciastek, która nadawała im odpowiedni kształt używano maszynki do mięsa ze specjalną nakładką z kilkoma wzorami.

fot. lubuskie.pl

Źródło: UMWL

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here