3 przepisy na naleśniki nieco inaczej

0
4884

Kto nie lubi naleśników? Retoryczne pytanie, każdy nas lubi tę potrawę. Niekoniecznie przygotowywaną tradycyjnie z białym serem lub z dżemem. Przepisów na naleśniki jest obecnie bardzo dużo, na słodko, wytrawnie, wegańskie czy fit. Czyli dla każdego coś dobrego. Oto kilka przepisów, które warto wypróbować w swoim domu.

Przygotowywanie naleśników, nie jest zbyt skomplikowanym procesem, szczególnie, że bez trudu dobierzemy pasujący nam przepis. Najważniejsze jest dobre ciasto, ale również sam proces smażenia. Żeby naleśniki nie były zbyt tłuste, nie przywierały do powierzchni i nie przypalały się potrzebna jest do tego celu odpowiednia patelnia, np. naleśnikowa. Warto również sprawdzić czym powinna się charakteryzować zdrowa i trwała patelnia. Pamiętaj im lepsza patelnia, tym mniej oliwy będzie trzeba użyć do ich przygotowania.

Naleśniki na słodko z dodatkiem kakao

U nas w domu przygotowujemy ulepszoną wersje ciasta naleśnikowego, które od tradycyjnego różni się kilkoma dodatkami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 200 ml wody
  • ok. 300 g mąki
  • łyżeczka naturalnego kakao,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżka oliwy.

Naleśniki przygotowujemy tradycyjnie, z tą różnicą że robiąc ciasto rozpuszczamy w letnim mleku, kakao, cukier wanilinowy oraz cynamon. Do usmażonych naleśników szykujemy dodatki. Najlepiej będą pasować owoce w różnej formie. Latem świeże, wymieszane z serkiem mascarpone, jesienią i zimą może mogą być to banany, dżemy lub prażone w garnku lub na patelni jabłka.

Naleśniki na słono z burakiem i serkiem

Doskonałe naleśniki wychodzą również na słono. Zazwyczaj do tradycyjnego ciasta naleśnikowego wystarczy zrobić farsz np. grzybowo mięsny, czy tak popularny szpinak i feta. Jednak ten przepis jest nieco inny.

Składniki na ciasto:

  • 1 średni burak,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz:

  • 300 g białego sera,
  • rukola,
  • koper,
  • śmietana,
  • sól i pieprz do smaku.

Buraczka należy wcześniej upiec w piekarniku, następnie obieramy i kroimy go w drobne kawałki. Dodajemy jajka, olej i blendujemy, a następnie dodajemy mleko i mąkę. Jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję, można się zabrać za smażenie naleśników. Przygotowanie farszu jest bardzo szybkie. Mieszamy biały ser ze śmietaną i z posiekaną rukolą oraz szczypiorkiem.

Takie naleśniki można również podawać z farszem warzywnym lub uprażoną gruszką.

Naleśniki wegańskie

Największym problemem w przygotowaniu naleśników wegańskich jest znalezienie odpowiednika dla jajek, które stanowią spoiwo ciasta. Do tego celu można wykorzystać zmielone płatki owsiane, siemię lniane lub płatki ryżowe.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych,
  • 350 ml mleka roślinnego (np. sojowego lub ryżowego, można również dodać mleko kokosowe, które od razu nada delikatnego posmaku samym naleśnikom)
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta sody,
  • szczypta soli.

Na początku należy dokładnie zmielić płatki owsiane w młynku na drobną masę. Następnie mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki, do których dodajemy zmiksowane płatki, mleko oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut by zyskało odpowiednią gęstość, nie przejmuj się, jeśli na początku wydaje się zbyt rzadkie. Na koniec smażymy na patelni.

Naleśniki można podawać z różnymi dodatkami np. owocami, jogurtem sojowym lub też na słono z warzywami lub pastą z soi lub cieciorki.

PODZIEL SIĘ

Skomentuj

Please enter your comment!
Please enter your name here