Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne jedzenie? Wykorzystaj nasze pomysły na obiad – poniżej znajdziesz kilka przepisów, które z łatwością wypróbujesz we własnej kuchni.
Nie musisz być mistrzem kuchni, aby ugotować smaczny i pożywny obiad. Wystarczy, że skorzystasz z poniższych przepisów, dostosowując się do wskazówek. Obiecujemy, że co najmniej jeden pomysł na obiad wykorzystasz w przyszłości.
-
Szybki makaron z kiełbasą
Przygotowanie tego dania zajmie ok. 30 minut. Z poniższych składników otrzymasz 6 porcji – jeśli nie potrzebujesz aż tyle, możesz zmniejszyć proporcje o połowę ilości.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego np. penne, świderki
- 2 puszki pomidorów w puszce
- 3 pętka suszonej kiełbasy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu.
Na rozgrzany olej wrzuć pomidory z puszki i smaż do momentu, aż się rozpadną. Pokrój na małe kawałki kiełbasę, a następnie podsmaż ją na patelni wraz ze sprasowanym czosnkiem. Dodaj do pomidorów, dopraw do smaku przyprawami i podgrzewaj. Na koniec dodaj fasolę (odsączoną z zalewy) i wymieszaj.
W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy będzie al dente, dodaj do sosu pomidorowego.
-
Pieczone podudzia z kurczaka z ziemniakami
To pomysł na obiad, który… zrobi się sam. Co prawda na efekt przyjdzie ci czekać więcej niż 30 minut, ale w tym czasie nie musisz stać w kuchni.
Składniki:
- 5-6 podudzi z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu
- skórka z połowy cytryny
- sól ziołowa.
Obierz ziemniaki i pokrój je na grubsze plasterki lub w łódki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp solą ziołową.
Przygotuj marynatę z miodu, octu winnego, oleju i przypraw. Obtocz w niej umyte podudzia z kurczaka. Umieść je na pokrojonych ziemniakach.
Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika (180oC) i piecz przez ok. 60 minut – do momentu, w którym ziemniaki staną się miękkie.
-
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym
To klasyczny pomysł na obiad z makaronem i pomidorami w roli głównej.
Składniki:
- 500 g zmielonego mięsa wołowego / wieprzowego / drobiowego
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 250 g dowolnego makaronu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy (bazylia, tymianek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól).
Usmaż mięso, doprawiając je solą do smaku. Następnie zeszklij na patelni przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj passatę pomidorową. Dodaj wodę (ok. 1/2 szklanki) i gotuj na małym ogniu – do momentu, w którym uzyskasz gęstą konsystencję. Sekretem smaku sosu jest długie gotowanie sosu tak, by smaki miały możliwość się „przegryźć”. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i duś jeszcze przez ok. 10-15 min. Wymieszaj z mięsem.
W międzyczasie ugotuj makaron. Kiedy będzie al dente (lekko twardy i jędrny), wyłóż na talerz i polej sosem.
Nie masz czasu, aby samodzielnie przyrządzić obiad? Zawsze możesz złożyć zamówienie na jedzenie online. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego – określ swoją lokalizację, wybierz restaurację i… po prostu poczekaj na dostawcę!
Makaron z kiełbasą i inne to na pewno ciekawe pomysły, ale wiecie co, to i tak jest przecież gotowanie co najmniej 30 minut. Wiem, że dużo osób krytykuje takie postępowanie, ale ja gdy mam już nóż na gardle i nie mam siły stać przy garach kupuję domowe dania w słoikach. Nie wszystkie firmy są dobre, ale np. mam sprawdzonego Frykasa. Pulpeciki od nich to jest cud, miód i malinka, ciężko byłoby rozpoznać, że to kupne.
Wszystko znane i lubiane, brakuje mi takich przepisów i artykułów w sieci, czy magazynach jak food forum, czy nawet na yt. Niby nic nowego , ale czasami fajnie tak odskoczyc od tego zdrowego jedzenia, tego co robią wszyscy, także plus za ten artykulik 😉